Bescheiden siert de mens! Not dus…..

maak-verschilWaarom we moeite hebben met anders zijn en het verschil te maken.

A: Wil je koffie?
B: Ja, maar mag ook iets anders zijn hoor!
A: Zwart, Latte Macchiato, Cappuccino, zeg het maar?
B: Ach wat je hebt?
A: Ik heb alles.
B: Wat voor jou het makkelijkst is?
A: Ik heb GvD een luxe Jura koffiemachine die alles maakt met één druk op de      knop, dus maak een keuze a.u.b!

Zomaar een herkenbaar gesprek met iemand die ik niet met naam zal noemen. Het stoort me en ik moet me inhouden. Waarom is het zo moeilijk voor de meeste mensen om gewoon voor hun keuze uit te komen.  
En dan gaat het hier nog maar om een simpel kopje koffie, laat staan hoe het op zakelijk gebied dan gaat.

Ik heb twee kinderen van 6 en 8 jaar. Eén keer per week blijven ze over op school en mogen ze zelf hun trommeltje samenstellen. Fruit, koek, broodje, pakje drinken. Ze weten precies wat ze willen en o wee als ik er wat anders in doe.
Wat wil je in je trommeltje schat? Ach wat je hebt, pap… Nou mooi niet dus. Mijn dochter van zes jaar oud weet exact wat er in het ochtendtrommeltje en overblijftrommeltje moet.

Wat gebeurt tussen kind en volwassene dat we opeens geen keuzes meer durven te maken, dat we ons niet meer uitspreken en dat we te bescheiden zijn geworden. Ergens in het traject is het fout gegaan.

Heeft het met het gelijkheidsprincipe op school te maken? De te grote klassen, waardoor er te weinig aandacht is voor zowel de mindere leerling als de betere leerling en er een soort gemiddelde leerling wordt gemaakt.

Of is het ons Hollandse karakter van ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ of ‘Niet je hoofd boven het maaiveld steken’. Of die uit de titel van deze blog ‘Bescheidenheid siert de mens’. Mag misschien dan wel zo zijn, het helpt je helaas niet echt verder in de wereld om het verschil te maken.

Hoeveel netwerkbijeenkomsten heb ik niet bezocht waar donkerblauwe en zwarte pakken de kleur bepaalden. Hoeveel LinkedIn profielen heb ik gezien waar niets te vinden is over persoonlijke kwaliteiten, laat staan dat de foto zelfs ontbreekt. Hoe ‘niemand’ kun je zijn.
Hoe kan men je vinden tussen al die grijze muizen? Waarom zou men jou moeten bellen en waarvoor?

Dus beste mensen, haal dat gave knalblauwe overhemd uit de kast, lach uitbundig op je profielfoto, spreek uit aan iedereen waar je de beste in bent.
Durf te vragen, maar durf ook te helpen. Wordt ergens de expert in en laat dat de wereld weten. Kortom ‘Maak het Verschil’ in deze wereld!

Als iedereen dit nu gaat doen, dan kan ik gewoon bescheiden blijven........

Wil je overigens leren hoe het verschil te maken, 9 november a.s. is de eerste NetwerkBootcamp. Een intensieve training waar ‘bescheidenheid’ op de zwarte lijst staat. Meer info hierover, klik hier.